senior

Workshops

Een workshop is een bijeenkomst van 2 uur waarin een specifiek onderwerp uitgebreid wordt behandeld. Hieronder treft u een overzicht aan van de workshops voor het voorjaar van 2023


Klik in dit overzicht op een regel om naar de workshopdetails te springen. Of blader gewoon naar beneden om de details van alle workshops te zien.

Bij onze cursussen en workshops hanteren wij de volgende inschrijvingsvoorwaarden, 

  • U bent pas definitief ingeschreven als wij uw betaling hebben ontvangen.
  • Als u uw deelname aan een cursus of workshop uiterlijk één week voor aanvang afmeldt aan ons e-mailadres met vermelding van uw IBAN bankrekeningnummer, wordt uw betaling daarop teruggestort.
  • Als u een cursus of workshop gaat volgen waarin een bepaald type apparaat centraal staat, dan kunt u de lessen alleen volgen als u zo een apparaat in uw bezit heeft.

Workshop ChromeOS

Vóórdat u een nieuwe laptop koopt:

Uw Windows computer is traag en vanaf oktober ’25 moet hij vervangen worden? Voor de meesten van ons is het waarschijnlijk veel interessanter om in plaats van een nieuwe Windows 11 laptop een Chromebook aan te schaffen. Misschien kan uw oude Windows 10 laptop voor ca €20 (voor een andere schijf) zelfs omgezet worden naar een Chromebook waardoor uw oude laptop nog jaren meegaat. Kom naar de workshop ChromeOS, log in op een klaarstaande ChromeOS laptop en ervaar dat overstappen helemaal niet zo moeilijk is. 

Zoeken met Google

We googelen allemaal. Uit de onvoorstelbare hoeveelheid informatie, die internet biedt, proberen we dát te halen waar we naar op zoek zijn. Maar hoe weten we dat uit de tienduizend zoekresultaten we de juiste hebben gevonden? Gelukkig biedt Google allerlei mogelijkheden om onze zoekopdracht te verfijnen. En natuurlijk is een goed gekozen zoekwoord het uitgangspunt.

In deze workshop gaan we vooral veel oefenen om met Google dát te vinden op internet, waar we naar op zoek zijn.

Thuis in Wikipedia

De komst van Wikipedia betekende het einde van de grote encyclopedieën op papier. Alles kan tegenwoordig opgezocht worden via internet, via de encyclopedie Wikipedia. En iedereen kan er gebruik van maken, in tientallen talen, op computer, tablet en smartphone.  Wikipedia wordt bijgehouden door duizenden vrijwilligers. En, in tegenstelling wat in het begin beweerd werd, is dit een garantie voor controle en juistheid.

In deze workshop leren we u om een goede manier met Wikipedia om te gaan, uw onderwerpen vast te leggen, informatie om te zetten in een tekst, werkstuk o.i.d.

Foto's beheren met Google Foto's

Steeds meer mensen gebruiken smartphone en tablet om mee te fotograferen. Het resultaat is dat u snel heel veel foto’s heeft en die graag georganiseerd wilt opslaan en beveiligen. Herkent u dat?

In deze les(sen) laten we zien hoe u met de app Google Foto’s uw foto’s en filmpjes volautomatisch opslaat in de “Cloud” van Google. En hoe u die foto’s vervolgens op diverse digitale apparaten kunt bekijken en downloaden om verder te gebruiken. U kunt ook makkelijk foto’s uitwisselen tussen computer en smartphone/tablet.

We gaan foto’s bewerken, zodat ze voldoen aan uw wensen. We vertellen hoe u albums kunt samenstellen met foto’s naar keuze. En hoe u vervolgens kunt u kiezen om albums (of losse foto’s) met anderen te delen.

Google Foto’s is een aanrader voor iedereen die (veel) foto’s heeft en daar iets mee wil doen.

YouTube leren kennen

We kijken allemaal YouTube filmpjes. Om ons te vermaken maar ook om iets te leren. Maar hoe vind je in die enorme voorraad video datgene waar je naar zoekt? En hoe bouw je voor eigen gebruik een bibliotheek op? Hoe vind je een complete cursus op een bepaald gebied of een bepaalde handleiding? Hoe maak je een verzameling van muziekvideo’s van een favoriete artiest. Dat gaan we u leren tijdens deze workshop.

Kunstmatige intelligentie is niet eng!

Ieder seizoen sluiten we af, in samenwerking met het Huis van de Wijk, met een grotere workshop, die drukbezocht wordt.

Dit seizoen kiezen we voor een onderwerp dat volop in de belangstelling staat namelijk kunstmatige intelligentie. Een onderwerp waarover wel gezegd wordt dat het de belangrijkste digitale ontwikkeling is sinds het ontstaan van internet en de komst van de smartphone. Iedereen krijgt er steeds meer mee te maken. Op allerlei terreinen speelt kunstmatige intelligentie (oftewel artificial intelligence of a.i.) al een grote rol in ons leven, dikwijls zonder dat we het beseffen. De laatste tijd is dit onderwerp volop in de belangstelling gekomen doordat toepassingen als ChatGPT (teksten maken) en DALL-E (tekst omzetten in afbeelding) opeens voor iedereen beschikbaar werden.

In deze workshop leggen we u uit wat kunstmatige intelligentie nu precies is, wat de betekenis is van termen als algoritmes, machine learning. Wat de maatschappelijke gevolgen zijn van de steeds snellere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

En dat doen we in een lezing met veel aansprekende voorbeelden door Bas Haring, filosoof en schrijver van het boek “Kunstmatige intelligentie is niet eng”