Nieuw1

Workshops

Een workshop is een bijeenkomst van 2 uur waarin een specifiek onderwerp uitgebreid wordt behandeld. Hieronder treft u een overzicht aan van de workshops voor het najaar van 2023

Klik in dit overzicht op een regel om naar de workshopdetails te springen. Of blader gewoon naar beneden om de details van alle workshops te zien.

Bij onze cursussen en workshops hanteren wij de volgende inschrijvingsvoorwaarden, 

  • U bent pas definitief ingeschreven als wij uw betaling hebben ontvangen.
  • Als u uw deelname aan een cursus of workshop uiterlijk één week voor aanvang afmeldt aan ons e-mailadres met vermelding van uw IBAN bankrekeningnummer, wordt uw betaling daarop teruggestort.
  • Als u een cursus of workshop gaat volgen waarin een bepaald type apparaat centraal staat, dan kunt u de lessen alleen volgen als u zo een apparaat in uw bezit heeft.

ChromeOS

Vóórdat u een nieuwe laptop koopt:

Uw Windows computer is traag en vanaf oktober ’25 moet hij vervangen worden? Voor de meesten van ons waarschijnlijk veel interessanter om in plaats van een nieuwe Windows 11 laptop een Chromebook aan te schaffen. Misschien kan uw oude Windows 10 laptop voor ca €20 (voor een andere schijf) zelfs omgezet worden naar een Chromebook waardoor uw oude laptop nog jaren meegaat. Kom naar de workshop ChromeOS, log in op een klaarstaande ChromeOS laptop en ervaar dat overstappen helemaal niet zo moeilijk is.

Familiegeschiedenis

Iedereen heeft wel een idee over zijn afstamming. Misschien geeft je achternaam al een richting aan, bijvoorbeeld als je Bakker of Koster heet. Soms gaan er ook geruchten rond in de familie en weet iemand te vertellen dat de familie zijn oorsprong vindt in Duitsland of Frankrijk. Maar als je het echt zeker wilt weten, zal je in het verleden van je familie moeten duiken.
Het is altijd boeiend om meer te weten te komen over je voorouders. Wat voor soort mensen waren het, waar leefden ze, wat deden ze voor de kost?

Met de workshop Familigeschiedenis begin je een ontdekkingsreis naar je eigen familie. Door onderzoek kom je steeds meer te weten over je eigen ‘roots’ en hoe de familie is uitgegroeid tot waar je nu staat.

In de workshop komen aan de orde:
1) Bepaal je onderzoeksvraag
2) Waar vind je gegevens?
3) Hoe bewaar je je gegevens?
4) Hoe deel je je gegevens met anderen?

Thuis in Wikipedia

De komst van Wikipedia betekende het einde van de grote encyclopedieën op papier. Alles kan tegenwoordig opgezocht worden via internet, via de encyclopedie Wikipedia. En iedereen kan er gebruik van maken, in tientallen talen, op computer, tablet en smartphone.

Wikipedia wordt bijgehouden door duizenden vrijwilligers. En, in tegenstelling tot wat in het begin beweerd werd, is dit een garantie voor controle en juistheid.

In deze workshop leren we u om een goede manier met Wikipedia om te gaan, uw onderwerpen vast te leggen, informatie om te zetten in een tekst, werkstuk o.i.d.

 

Google Foto's

Steeds meer mensen gebruiken smartphone en tablet om mee te fotograferen. Het resultaat is dat u snel heel veel foto’s heeft en die graag georganiseerd wilt opslaan en beveiligen. Herkent u dat?

In deze les(sen) laten we zien hoe u met de app Google Foto’s uw foto’s en filmpjes volautomatisch opslaat in de “Cloud” van Google. En hoe u die foto’s vervolgens op diverse digitale apparaten kunt bekijken en downloaden om verder te gebruiken.
U kunt ook makkelijk foto’s uitwisselen tussen computer en smartphone/tablet.

We gaan foto’s bewerken, zodat ze voldoen aan uw wensen. We vertellen hoe u albums kunt samenstellen met foto’s naar keuze. En hoe u vervolgens kunt u kiezen om albums (of losse foto’s) met anderen te delen.

Google Foto’s is een aanrader voor iedereen die (veel) foto’s heeft en daar iets mee wil doen.

YouTube leren kennen

We kijken allemaal YouTube filmpjes. Om ons te vermaken maar ook om iets te leren.

Maar hoe vind je in die enorme voorraad video datgene waar je naar zoekt? En hoe bouw je voor eigen gebruik een bibliotheek op?
Hoe vind je een complete cursus op een bepaald gebied of een bepaalde handleiding? Hoe maak je een verzameling van muziekvideo’s van een favoriete artiest.

Dat gaan we u leren tijdens deze workshop.

Het nieuwe zoeken

Het zal niemand ontgaan zijn dat kunstmatige intelligentie bezig is met een grote opmars in de digitale wereld. Iedereen krijgt er mee te maken, direct of indirect.

Eén van de eerste gebieden waarbij dat voor ons, als gewone gebruiker, zal gebeuren is op het gebied van zoeken. Zoeken we naar informatie, googelen we, dan krijgen we tot nu toe lijsten met tientallen websites waarop (misschien) de door ons gezochte informatie te vinden is. Dat gaat veranderen.

We gaan zoeken via een conversatie met een zogenaamde chatbot, een computerprogramma dat gesprekken tussen mensen (schriftelijk of gesproken) simuleert en verwerkt zodat mensen met digitale apparaten kunnen communiceren alsof ze met een echt persoon communiceren.

Dit proces staat in de kinderschoenen maar zoeken met de hulp van een chatbot kan al volop uitgeprobeerd worden. We gaan aan de gang, door volop te oefenen, met ChatGPT, Microsoft Bing en Google Bard. U zult versteld staan!

Datawijsheid

Het is bijna een traditie: afsluiting van het seizoen met een grote workshop over een actueel onderwerp.
Dit in samenwerking met het Huis van de Wijk. Het vorige seizoen sloten we af met een drukbezochte lezing over kunstmatige intelligentie.

Het onderwerp deze keer hangt daar nauw mee samen, namelijk Datawijsheid.

In ons dagelijks leven delen we aan de lopende band data, doordat digitale technologie steeds verder verweven raakt met onze samenleving. Zo gingen we in een paar jaar tijd van contant betalen, naar pinnen met een pinpas, naar betalen met je telefoon of zelfs smart horloge. Dat we daardoor constant data delen, hebben we niet altijd door. Data begeeft zich namelijk ‘achter de schermen’.
En dat terwijl data en digitale technologie een enorme impact hebben op ons leven, zowel in positieve als negatieve zin. Betalen werd steeds makkelijker, maar phishing tegelijkertijd ook.
Bewustzijn daarvan, ofwel datawijsheid, is daarom broodnodig.

Data is volgens Van Dale “gegevens”. Wij zien het als gegevens (in welke vorm dan ook) die ergens worden opgeslagen. Tegenwoordig hebben we het over het algemeen over gegevens die in computersystemen worden opgeslagen.
Persoonlijke data is “elke vorm van informatie die gerelateerd is aan een geïdentificeerd of identificeerbaar levend individu”
Data speelt een steeds grotere rol in de moderne samenleving en economie.

Het is daarom van groot belang dat wij, mensen, datawijs worden. Dat houdt in dat we weten wat data is, wat de kansen en risico’s ervan zijn en hoe we meer grip kunnen krijgen op onze data en met onze data omgaan op een manier die bij onze eigen waarden past.

Het delen van data online is eigenlijk hetzelfde als het delen van data offline: of u nou uw geboortedatum deelt met een winkelmedewerker of op een website, in beide gevallen wordt deze informatie gebruikt om een profiel van u op te bouwen en u relevante aanbiedingen te doen, om u nieuws te laten zien van bronnen die u vaker leest, of om u advertenties te tonen van producten die bij u passen.

Dit kan voor- en nadelen hebben. Het is belangrijk dat u zich daarvan bewust bent wanneer u data deelt en dat u data deelt op een manier die bij u past. Dat is datawijsheid.

In de workshop komen aan de orde:
1) Wat is data?
2) Wat voor positieve en negatieve invloed heeft data op jou?
3) Hoe krijg je meer grip op je (persoonlijke) data, op een manier die bij jou past?

De workshop wordt gegeven door Marieke Schulte en Rogier Kamer van de stichting Digital Power DataHub. Een stichting die zich ten doel stelt het bewustzijn ten opzichte van het gebruik van data te verhogen en daarom voorlichting over datawijsheid aan allerlei doelgroepen, van basisscholieren tot senioren en maatschappelijke organisaties.