Je bent nooit te oud om te leren 2 (002)

Workshops

Een workshop is een bijeenkomst van 2 uur waarin een specifiek onderwerp uitgebreid wordt behandeld. Hieronder treft u een overzicht aan van de workshops voor het voorjaar van 2024

Klik in dit overzicht op een regel om naar de workshopdetails te springen. Of blader gewoon naar beneden om de details van alle workshops te zien.

Bij onze cursussen en workshops hanteren wij de volgende inschrijvingsvoorwaarden, 

  • U bent pas definitief ingeschreven als wij uw betaling hebben ontvangen.
  • Als u uw deelname aan een cursus of workshop uiterlijk één week voor aanvang afmeldt aan ons e-mailadres met vermelding van uw IBAN bankrekeningnummer, wordt uw betaling daarop teruggestort.
  • Als u een cursus of workshop gaat volgen waarin een bepaald type apparaat centraal staat, dan kunt u de lessen alleen volgen als u zo een apparaat in uw bezit heeft.

Kennismaken met de Chromebook

Naast Windows-computers is de Chromebook bezig aan een snelle opmars. De reden is eenvoudig: naast de lagere prijs is de bedieningseenvoud en veiligheid ervan een groot pluspunt, waardoor deze laptops, behalve in het onderwijs, ook steeds populairder worden bij ouderen.

In deze workshop demonstreren wij u de Chromebook. Wij laten u zien dat u met deze laptop in principe dezelfde toepassingen kunt gebruiken als op een Windows-laptop (mailen, zoeken op internet, muziek draaien e.d.) maar u niet druk hoeft te maken over bv. updates, veiligheid e.d.

Daarnaast laten wij u zien dat een verouderde en trage Windows laptop, rijp voor de vuilnisbak, op een simpele manier nog omgebouwd kan worden tot een laptop met ChromeOS (het besturingssysteem van de Chromebook) en daardoor nog jaren bruikbaar kan blijven.

 

.

Introductie Familiegeschiedenis

Iedereen heeft wel een idee over zijn afstamming. Misschien geeft je achternaam al een richting aan, bijvoorbeeld als je Bakker of Koster heet. Soms gaan er ook geruchten rond in de familie en weet iemand te vertellen dat de familie zijn oorsprong vindt in Duitsland of Frankrijk. Maar als je het echt zeker wilt weten, zal je in het verleden van je familie moeten duiken.
Het is altijd boeiend om meer te weten te komen over je voorouders. Wat voor soort mensen waren het, waar leefden ze, wat deden ze voor de kost?

Met de workshop Familigeschiedenis begin je een ontdekkingsreis naar je eigen familie. Door onderzoek kom je steeds meer te weten over je eigen ‘roots’ en hoe de familie is uitgegroeid tot waar je nu staat.

In de workshop komen aan de orde:
1) Bepaal je onderzoeksvraag
2) Waar vind je gegevens?
3) Hoe bewaar je je gegevens?
4) Hoe deel je je gegevens met anderen?

 

Deze workshop is vooral bedoeld als een eerste oriëntatie. Is uw belangstelling gewekt om uw familiegeschiedenis te gaan onderzoeken, dan kunt u hierna deelnemen aan de cursus Familiegeschiedenis.

Foto's beheren met Google Foto's

Steeds meer mensen gebruiken smartphone en tablet om mee te fotograferen. Het resultaat is dat u snel heel veel foto’s heeft en die graag georganiseerd wilt opslaan en beveiligen. Herkent u dat?

In deze workshop laten we zien hoe u met de app Google Foto’s uw foto’s en filmpjes volautomatisch opslaat in de “Cloud” van Google. En hoe u die foto’s vervolgens op diverse digitale apparaten kunt bekijken en downloaden om verder te gebruiken. U kunt ook makkelijk foto’s uitwisselen tussen computer en smartphone/tablet.

We gaan foto’s bewerken, zodat ze voldoen aan uw wensen. We vertellen hoe u albums kunt samenstellen met foto’s naar keuze. En hoe u vervolgens kunt u kiezen om albums (of losse foto’s) met anderen te delen.
Google Foto’s is een aanrader voor iedereen die (veel) foto’s heeft en daar iets mee wil doen.

YouTube leren kennen

We kijken allemaal YouTube filmpjes. Om ons te vermaken maar ook om iets te leren.

Maar hoe vind je in die enorme voorraad video datgene waar je naar zoekt?
En hoe bouw je voor eigen gebruik een bibliotheek op?
Hoe vind je een complete cursus op een bepaald gebied of een bepaalde handleiding?
Hoe maak je een verzameling van muziekvideo’s van een favoriete artiest.

Dat gaan we u leren tijdens deze workshop.

Het nieuwe zoeken

Het zal niemand ontgaan zijn dat kunstmatige intelligentie bezig is met een grote opmars in de digitale wereld. Iedereen krijgt er mee te maken, direct of indirect.

Eén van de eerste gebieden waarbij dat voor ons, als gewone gebruiker, zal gebeuren is op het gebied van zoeken. Zoeken we nu naar informatie, googelen we, dan krijgen we tot nu toe lijsten met tientallen websites waarop (misschien) de door ons gezochte informatie te vinden is.

Dat gaat veranderen. We gaan zoeken via een conversatie met een zogenaamde chatbot, een computerprogramma, dat gesprekken tussen mensen (schriftelijk of gesproken) simuleert en verwerkt zodat mensen met digitale apparaten kunnen communiceren alsof ze met een echt persoon communiceren. Dit proces staat in de kinderschoenen maar zoeken met de hulp van een chatbot kan al volop uitgeprobeerd worden.

We gaan aan de gang, door volop te oefenen, met ChatGPT, Microsoft Bing en Copilot, Google Bard.

U zult versteld staan!

Kennismaken met ChatGPT

Het is al een traditie geworden: we sluiten ieder seizoen, samen met het Huis van de Wijk, af met een grotere workshop (maximaal 50 cursisten) gewijd aan een actueel onderwerp.

De afgelopen jaren zijn aan de orde gekomen: fotograferen met de smartphone, vloggen, privacy en veiligheid op internet, digitale erfenis. De laatste workshops gingen vooral over kunstmatige intelligentie, een onderwerp dat de digitale wereld aan het veranderen is. Ook dit seizoen richten we weer onze aandacht hierop.

Centraal staat ChatGPT.

Het slimme programma ChatGPT heeft een snelle opmars gemaakt en is vandaag de dag voor velen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. ChatGPT is uw nieuwe virtuele assistent die vragen kan beantwoorden, informatie kan opzoeken en teksten kan schrijven.

Dit werkt zo goed dat ChatGPT nu steeds breder gebruikt wordt: van het opstellen van advertenties tot het beantwoorden van e-mails en zelfs door studenten in het onderwijs. Dit roept uiteraard ook veel vragen op: wat weet ChatGPT nou eigenlijk van taal? En is het erg als alle teksten straks door ChatGPT geschreven worden?

In dit college duikt studentdocent Céline Budding van de Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan samen met u dieper in de werking van ChatGPT. Ook ontdekt u waar ChatGPT de informatie vandaan haalt en leert u meer over wat we kunnen verwachten van een toekomst mét programma’s zoals ChatGPT.