pexels-kampus-production-7983583

Cursussen

Hieronder treft u een overzicht aan van de cursussen voor het najaar van 2022.

Klik in dit overzicht op een regel om naar de cursusdetails te springen. Of blader gewoon naar beneden om de details van alle cursussen te zien.

Bij onze cursussen en workshops hanteren wij de volgende inschrijvingsvoorwaarden, 

  • U bent pas definitief ingeschreven als wij uw betaling hebben ontvangen.
  • Als u uw deelname aan een cursus of workshop uiterlijk één week voor aanvang afmeldt aan ons e-mailadres met vermelding van uw IBAN bankrekeningnummer, wordt uw betaling daarop teruggestort.
  • Als u een cursus of workshop gaat volgen waarin een bepaald type apparaat centraal staat, dan kunt u de lessen alleen volgen als u zo een apparaat in uw bezit heeft.

Starten met de Android smartphone/tablet

Als u geen iPad-tablet of iPhone-smartphone van Apple heeft, maar een tablet of smartphone van een ander merk (bv. Samsung,  Acer, Lenovo) dan heeft u een Android apparaat.

In deze cursus leert u allerlei mogelijk-heden van de Android smartphone en tablet. Denk aan de bediening van het apparaat, e-mailen en internetten. Ook gaat u apps organiseren op uw toestel, apps toevoegen uit de Play Store en apps opruimen.

Android smartphones en tablets hebben verschillende trucjes om de bediening makkelijk te maken.

Ook het kopiëren van bestanden van en naar een computer komt aan bod, evenals het maken van een reserve-kopie en het doornemen van beveiligingsopties.

Starten met Windows 10

In deze cursus leert u de basis van Windows 10 kennen. Daarbij raakt u vertrouwd met dit besturingssysteem van Microsoft.

Stap voor stap leggen wij u de verschillende onderdelen uit en gaat u oefenen. We laten zien hoe u Windows 10 naar eigen inzicht kunt aanpassen.

U gaat oefenen met het e-mailprogramma en met Edge, de browser, waarmee u kunt surfen over het internet.

U leert hoe u de Windows Store kunt gebruiken en apps kunt downloaden.

U maakt een begin met het organiseren van uw documenten en foto’s en tot slot maakt u kennis met instellingen op het gebied van privacy en veiligheid.

Werken met MacOS

Steeds meer mensen kiezen voor een MacBook van Apple in plaats van een Windows-computer. Een belangrijke reden kan zijn dat een MacBook heel goed samenwerkt met andere Apple-producten zoals de iPhone, iPad en Apple-watch.

Deze cursus levert u veel basiskennis over het besturingssysteem van uw Mac (zowel de MacBook als de iMac) op. Vanaf het beginscherm duikt u steeds verder in de mogelijkheden. U leert het uiterlijk aan te passen aan uw wensen, te werken met mappen en bestanden en onder meer internetten, teksten bewerken en e-mailen, het onder-houden en veilig houden van uw MacBook.

U kunt deze cursus alleen volgen met uw eigen MacBook die u dient mee te nemen naar de cursus.

Starten met Windows 11

Het zal u niet ontgaan zijn. Er is een nieuwe versie van Windows verschenen: Windows 11. In deze cursus laten we u vanaf de start kennismaken met Windows 11.

Daarbij raakt u vertrouwd met dit besturingssysteem van Microsoft.

Stap voor stap leggen wij u de verschillende onderdelen uit en gaat u oefenen. We laten zien hoe u Windows 11 naar eigen inzicht kunt aanpassen.

U gaat oefenen met het e-mail programma Mail en met Edge, de browser, waarmee u kunt surfen over het internet. U leert hoe u de Microsoft Store kunt gebruiken en apps kunt downloaden. U maakt een begin met het organiseren van uw documenten en foto’s via de verkenner en tot slot maakt u kennis met instellingen op het gebied van privacy en veiligheid.

De Digitale Burger

Een vergunning aanvragen, een paspoort verlengen, een klacht indienen… praten met de overheid kan bijna alleen nog digitaal. Vaak heeft u daar een DigiD voor nodig, soms niet.

Ook andere organisaties communiceren steeds meer digitaal met hun klanten.

In deze cursus leggen wij u uit hoe u gebruik kunt maken van de digitale diensten van de overheid en andere organisaties.

 De onderwerpen die aan de orde komen:

  • Omgaan met DigiD. Heeft u nog geen DigiD dan kunt u vóór de aanvang van de cursus tijdens ons spreekuur hulp krijgen bij het aanvragen ervan.
  • Zoeken en vinden van informatie op de website van de overheid
  • Inloggen en oefenen op websites zoals MijnOverheid, Berichtenbox
  • Online zaken regelen en afspraken maken met de gemeente Amsterdam
  • Verder komen aan de orde internetbankieren, digitale nalatenschap, veiligheid en privacy

 We verwachten van de cursisten dat ze ervaring hebben in het gebruik van internet.

Starten met de iPhone

Een iPhone is een slimme telefoon en een computer ineen. U kunt er mee bellen en internetten. U kunt er, dankzij de uitstekende camera, mee fotograferen en video opnemen.

Heeft u voor het eerst een iPhone en kunt u wel wat hulp gebruiken bij het wegwijs worden op het apparaat?

Wij leggen u graag uit wat u moet weten als beginnend gebruiker; van de basisinstellingen tot het downloaden van apps. Uiteraard gaan we ook praktisch aan de slag en oefenen we met bellen, e-mailen, surfen op internet en het gebruik van diverse apps.

Starten met de iPad

Senioren omarmen de iPad, omdat het een makkelijk te bedienen apparaat is en licht in gewicht. Bent u de gelukkige bezitter van een iPad? Bent u een beginnende gebruiker die wel wat hulp kan gebruiken? We helpen u als iPad-beginner graag op weg!

U leert in deze cursus uw eigen iPad te bedienen en maakt kennis met de belangrijkste toepassingen. Zo weet u straks welke knoppen er op de iPad zitten en waarvoor u ze kunt gebruiken. U kunt nieuwe apps toevoegen, op internet zoeken en e-mailen. U kunt foto’s maken en video’s bekijken, maar ook naar muziek luisteren. En dat alles vanaf de bank.

Streamen van Muziek

Herinnert u zich nog? De grammofoonplaat, het cassettebandje, de CD? Al deze manieren om naar muziek te luisteren worden langzamerhand vervangen door het begrip “streaming”.

Via uw computer, tablet of smartphone kunt u via zgn. streamingdiensten als Spotify een ongelooflijke hoeveelheid muziek beluisteren en d.m.v. afspeellijsten uw eigen muziekbibliotheek opbouwen. De bekendste dienst is Spotify, maar we laten u ook kennismaken met concurrenten als Apple Music en streamingdiensten die zich specifiek richten op klassieke muziek als bv. Idagio.

Tijdens deze les maakt u kennis met deze streamingdiensten en leert u hoe u ze zelf kunt gebruiken. Ook ziet u hoe u een muziekstreamingdienst kunt toevoegen aan een geluidsinstallatie.

Veiligheid op Internet

Een van de meest voorkomende vragen bij ons spreekuur gaat over de bescherming van ieders veiligheid en privacy op internet. In het verleden organiseerden we een grote, drukbezochte workshop over dit onderwerp.

Deze cursus is vooral praktisch gericht. Wij laten u kennis maken met de gereedschappen en methodes waarmee u uw veiligheid en privacy kunt beschermen. Wij laten u kennis maken met de bronnen waar u ook in de toekomst actuele informatie over veiligheid en privacy kunt vinden.