Hieronder treft u een overzicht aan van de cursussen voor het voorjaar van 2024.

Klik in dit overzicht op een regel om naar de cursusdetails te springen. Of blader gewoon naar beneden om de details van alle cursussen te zien.

Bij onze cursussen en workshops hanteren wij de volgende inschrijvingsvoorwaarden, 

  • U bent pas definitief ingeschreven als wij uw betaling hebben ontvangen.
  • Als u uw deelname aan een cursus of workshop uiterlijk één week voor aanvang afmeldt aan ons e-mailadres met vermelding van uw IBAN bankrekeningnummer, wordt uw betaling daarop teruggestort.
  • Als u een cursus of workshop gaat volgen waarin een bepaald type apparaat centraal staat, dan kunt u de lessen alleen volgen als u zo een apparaat in uw bezit heeft.

Starten met de Android smartphone/tablet

Als u geen iPad-tablet of iPhone-smartphone van Apple heeft, maar een tablet of smartphone van een ander merk (bv. Samsung, Acer, Lenovo) dan heeft u een Android apparaat

In deze cursus leert u allerlei mogelijkheden van de Android smartphone en tablet. Denk aan de bediening van het apparaat, e-mailen en internetten. Ook gaat u apps organiseren op uw toestel, apps toevoegen uit de Play Store en apps opruimen. Android smartphones en tablets hebben verschillende trucjes om de bediening makkelijk te maken.

Ook het kopiëren van bestanden van en naar een computer komt aan bod, evenals het maken van een reserve-kopie en het doornemen van beveiligingsopties.

Starten met Windows 10

In deze cursus leert u de basis van Windows 10 kennen. Daarbij leert u om te gaan met de diverse schermen en onderdelen daarvan binnen Windows 10.

Stap voor stap leggen wij u de werking uit en gaat u oefenen. U leert hoe u Windows 10 naar eigen inzicht kunt aanpassen.
U gaat oefenen met het standaard e-mailprogramma Mail en met Edge, de browser van Microsoft, waarmee u kunt surfen over het internet.

U leert hoe u de Windows Store kunt gebruiken en apps kunt downloaden.

U maakt een begin met het organiseren van uw documenten en foto’s en tot slot maakt u kennis met instellingen op het gebied van privacy en veiligheid.

Werken met MacOS

Naast Windows computers komen Apple computers steeds meer in de belangstelling. Computers van Apple zijn voorzien van een stabiel, gemakkelijk en fraai besturingssysteem met de naam MacOS.

Deze cursus levert u veel basiskennis over dit besturingssysteem op. Vanaf het beginscherm duikt u steeds verder in de mogelijkheden. U leert het uiterlijk aan te passen aan uw wensen, te werken met mappen en bestanden en onder meer internetten, teksten bewerken en e-mailen, het onderhouden en veilig houden van uw Mac computer.

Ontdek de kracht van uw Mac en leer hoe u uw computer kunt beheersen in plaats van dat uw computer u beheerst. Met deze cursus leert u stapsgewijs hoe u uw Mac kunt gebruiken en aanpassen aan uw behoeften. Of u nu een beginner bent of al ervaring heeft met het werken met een Mac.

U kunt deze cursus volgen met uw eigen MacBook. Heeft u een andere Apple computer dan moet u even overleggen met de docent.

Starten met Windows 11

Het zal u niet ontgaan zijn, sinds oktober 2021 is de nieuwste versie van Windows beschikbaar: Windows 11.
In deze cursus laten we u vanaf de start kennismaken met Windows 11. Daarbij raakt u vertrouwd met dit besturingssysteem van Microsoft.

Stap voor stap leggen wij u de verschillende onderdelen uit en gaat u oefenen. u leert hoe u Windows 11 naar eigen inzicht kunt aanpassen.

U gaat oefenen met het e-mail programma Mail en met Edge, de browser, waarmee u kunt surfen over het internet. 
U leert hoe u de Microsoft Store kunt gebruiken en apps kunt downloaden.
U maakt een begin met het organiseren van uw documenten en foto’s via de verkenner en tot slot maakt u kennis met instellingen op het gebied van privacy en veiligheid.

De Digitale Burger

Een vergunning aanvragen, een paspoort verlengen, een klacht indienen… praten met de overheid kan bijna alleen nog digitaal. Vaak heeft u daar een DigiD voor nodig, soms niet.
Ook andere organisaties communiceren steeds meer digitaal met hun klanten.

In deze cursus leggen wij u uit hoe u gebruik kunt maken van de digitale diensten van de overheid en andere organisaties.

Deze cursus is voor cursisten die een geactiveerde DigiD hebben. Als u nog geen geactiveerde DigiD heeft kunt u iedere dinsdagmorgen langskomen op ons spreekuur voor hulp bij aanvragen en activeren.

De onderwerpen die aan de orde komen:
• Omgaan met DigiD 
• Zoeken en vinden van informatie op de website van de overheid
• Inloggen en oefenen op websites zoals MijnOverheid en Berichtenbox
• Online zaken regelen en afspraken maken met de gemeente Amsterdam
• Verder komen aan de orde internetbankieren, digitale nalatenschap, veiligheid en privacy

We verwachten van de cursisten dat ze enige ervaring hebben in het gebruik van internet.

Starten met de iPhone

Een iPhone van Apple is een slimme telefoon en een computer ineen. U kunt er mee bellen en internetten. U kunt er, dankzij de uitstekende camera, mee fotograferen en video opnemen.

Heeft u voor het eerst een iPhone en kunt u wel wat hulp gebruiken bij het wegwijs worden op het apparaat? Of heeft u de iPhone al wat langer maar wilt u leren wat de mogelijkheden van het apparaat zijn?

Deze cursus is bedoeld om u vertrouwd te maken met het gebruik van de iPhone. Tijdens de vijf lessen van elk twee uur zult u leren hoe u de basisfuncties van de iPhone kunnen gebruiken, inclusief bellen, sms’en, internetten, apps downloaden en foto’s maken.

Starten met de iPad

Senioren omarmen de iPad, de tablet van Apple, omdat het een makkelijk te bedienen apparaat is en licht in gewicht.

Bent u al langer de gelukkige bezitter van een iPad? Bent u een beginnende gebruiker die wel wat hulp kan gebruiken? We helpen u graag op weg!

U leert in deze cursus uw eigen iPad te bedienen en maakt kennis met de belangrijkste toepassingen. Zo weet u straks welke knoppen er op de iPad zitten en waarvoor u ze kunt gebruiken. U kunt nieuwe apps toevoegen, op internet zoeken en e-mailen. U kunt foto’s maken en video’s bekijken, maar ook naar muziek luisteren. En dat alles vanaf de bank.

Streamen van Muziek

Herinnert u zich nog? De grammofoonplaat, het cassettebandje, de CD? Al deze manieren om naar muziek te luisteren worden langzamerhand vervangen door het begrip “streaming”.

Via uw computer, tablet of smartphone kunt u via zgn. streamingdiensten als Spotify een ongelooflijke hoeveelheid muziek beluisteren en d.m.v. afspeellijsten uw eigen muziekbibliotheek opbouwen.

De bekendste dienst is Spotify, maar we laten u ook kennismaken met concurrenten als Apple Music en streamingdiensten die zich specifiek richten op klassieke muziek als bv. Idagio.

Tijdens deze les maakt u kennis met deze streamingdiensten en leert u hoe u ze zelf kunt gebruiken. Ook ziet u hoe u een muziekstreamingdienst kunt toevoegen aan een geluidsinstallatie.

Veiligheid en privacy op Internet

Een van de meest voorkomende vragen bij ons spreekuur gaat over de bescherming van ieders veiligheid en privacy op internet.

Tijdens deze cursus leren wij u te begrijpen wat privacy en veiligheid op internet betekenen. U leert belangrijke terminologie, zoals cookies, phishing, wachtwoorden, etc.

Deze cursus is vooral praktisch gericht. Wij laten u kennis maken met de gereedschappen en methodes waarmee u uw veiligheid en privacy kunt beschermen. Op uw computer, tablet en smartphone.

Wij laten u kennis maken met de bronnen waar u ook in de toekomst actuele informatie over veiligheid en privacy kunt vinden.

Basiscursus Familiegeschiedenis

Deze cursus bouwt voort op de kennis opgedaan tijdens de workshop Familiegeschiedenis.

Tijdens de cursus worden de verschillende akten die voorkomen in de Burgerlijke Stand uitgelegd en hoe je die kunt vinden op de website van het Stadsarchief Amsterdam.

In de cursus laten we zien hoe je Amsterdamse openbare akten die nog niet via websites als WieWasWie of OpenArchieven beschikbaar zijn, toch kunt vinden.

Verder staan we stil bij een correcte bronvermelding van deze aktes.

Heb je de Workshop Familiegeschiedenis niet bijgewoond? Overleg dan van tevoren of deze cursus voor jou geschikt isS