Workshops

Workshops

Workshopoverzicht

Een workshop is een bijeenkomst van 2 uur waarin een specifiek onderwerp uitgebreid wordt behandeld. Hieronder treft u een overzicht aan van onze workshops voor het najaar van 2019. In dit overzicht kunt u op een regel klikken om naar de workshopdetails te springen. Of u kunt gewoon naar beneden bladeren om de details van alle workshops te zien.

Kennismaken met de Chromebook

Documenten scannen

Google Foto's

WhatsApp basisgebruik

WhatsApp geavanceerd gebruik

Streamen van muziek

Google Maps en Google Earth

Openbaar vervoer apps

Opslag in de cloud

Digitale nalatenschap

Kennismaken met de Chromebook

Naast Windows-laptops en MacBooks is er een soort laptop die steeds populairder wordt: Chromebooks. Populairder door de eenvoud in bediening en onderhoud, populairder ook door de prijs: voor 250 euro hebt u al een Chromebook met aanraakscherm.

Een Chromebook is een lichtgewicht laptop die gebruik maakt van allerlei toepassingen op internet. Met name programma's van Google werken prima op een Chromebook, denk o.a. aan:

Chromebook

Het grote voordeel van een Chromebook is de eenvoud van de bediening, vaak met een aanraakscherm. Het besturingssysteem van de Chromebook is gemaakt door Google en werkt aanzienlijk eenvoudiger dan Windows van Microsoft of een MacBook van Apple.

Tijdens deze workshop krijgt u uitgebreid inzicht in de mogelijkheden van een Chromebook en kunt u uiteraard al uw vragen hierover kwijt.

Terug naar het overzicht pijl

Documenten scannen

Scannen

U hebt een factuur die u wilt scannen om naar de verzekering te sturen. U hebt een stapel recepten uit de AllerHande verzameld en die wilt u organiseren. Tijdens een vakantie hebt u mooie brochures en reisbeschrijvingen op papier gekregen en die wilt u nu bij de digitale foto’s voegen.

Zomaar wat voorbeelden waarbij u een scan wilt maken van iets dat op papier staat. Hoe mooi zou het zijn om het papieren exemplaar om te toveren in een pdf-document op uw smartphone, tablet of pc.

Tijdens deze workshop gaat u aan de slag met uw eigen smartphone, tablet of Windows laptop om het bovenstaande waar te maken. U leert een handige app voor uw apparaat te gebruiken waarmee scannen kinderspel wordt.

Terug naar het overzicht pijl

Google Foto's

Google Foto's

Steeds meer mensen gebruiken smartphone en tablet om mee te fotograferen (zie ook onze cursus over dat onderwerp). Als gevolg daarvan hebt u al snel veel foto's en ontstaat de behoefte om die georganiseerd op te slaan en te beveiligen.

Met Google Foto's kunt u onbeperkt foto's en filmpjes opslaan in de "cloud" van Google. Die foto's kunt u vervolgens op allerlei apparaten bekijken: computer, laptop, tablet en smartphone. Ook kunt u makkelijk foto's uitwisselen tussen die apparaten.

Google Foto's biedt tevens mogelijkheden om foto's te bewerken, zodat ze voldoen aan uw wensen. U kunt albums samenstellen met foto's naar keuze. Vervolgens kunt u ervoor kiezen om albums (of losse foto's) met anderen te delen. Zij krijgen dan een link naar uw album of foto's, zodat u zelf geen grote bestanden hoeft te versturen.

Google Foto's is een aanrader voor iedereen die (veel) foto's heeft en daar iets mee wil doen.

Terug naar het overzicht pijl

WhatsApp basisgebruik

Scannen

Is WhatsApp nog onbekend terrein voor u of hebt u het pas kort geleden in gebruik genomen? In deze workshop gaan we de beginstappen doornemen om op een makkelijke manier WhatsApp te gebruiken.

Zo leert u hoe u met uw smartphone tekstberichtjes kunt versturen, ontvangen berichtjes kunt doorsturen en deze kunt verwijderen.
U gaat de mogelijkheden gebruiken om gratis met anderen te bellen, waarbij u ook kunt kiezen voor een videogesprek.

Het delen van foto's met WhatsApp is al leuk, maar u kunt die foto's eerst bewerken om ze nog persoonlijker te maken.
En als u op vakantie bent, kunt u een verzendlijst gebruiken om in een keer een bericht aan veel vrienden te sturen.

Deze en andere vaardigheden brengt u meteen in de praktijk door met mede-cursisten te appen.

Terug naar het overzicht pijl

WhatsApp geavanceerd gebruik

Scannen

Als u WhatsApp al geruime tijd gebruikt en bekend bent met het versturen van appjes, dan kunt u deze workshop volgen om nog meer mogelijkheden te ontdekken van dit geweldige communicatiemiddel.

Zo gaat u bewegende foto's ("gifjes") maken, stickers gebruiken, video's opnemen en spraakberichten versturen. U leert groepen te gebruiken, uw locatie te delen, berichten te versturen vanaf de computer en geavanceerde instellingen aan te passen.

Daarnaast gaat u oefenen met mogelijkheden om makkelijk berichten van favoriete contacten te herkennen, deze snel te vinden, direct te beantwoorden en nog veel meer.

Terug naar het overzicht pijl

Streamen van muziek

Spotify

Herinnert u zich nog? De grammofoonplaat, het cassettebandje, de CD? Al deze manieren om naar muziek te luisteren worden langzamerhand vervangen door het begrip “streaming”.

Via uw computer, tablet of smartphone kunt u via zgn. streamingdiensten als Spotify een ongelooflijke hoeveelheid muziek beluisteren en met afspeellijsten uw eigen muziekbibliotheek opbouwen. De bekendste dienst is Spotify, maar we laten u ook kennismaken met andere muziekstreamingdiensten zoals Primephonic, dat zich concentreert op klassieke muziek.

Tijdens deze workshop maakt u kennis met deze streamingdiensten en leert u hoe u ze zelf kunt toepassen. Ook ziet u hoe u een muziekstreamingdienst kunt toevoegen aan een geluidsinstallatie.

Terug naar het overzicht pijl

Google Maps en Google Earth

Google Maps

Google biedt een hele reeks gratis toepassingen. Enkele bekende daarvan zijn Google Maps en Google Earth.

Met Google Maps beschikt u over digitale kaarten, waarmee u o.a. een route kunt uitstippelen, de afstand tussen verschillende punten kunt meten en waarmee u (ook zonder internetverbinding) uw bestemming kunt vinden.

Google Earth is de indrukwekkende digitale wereldbol. Vanuit uw stoel thuis vliegt u over de wereld en ontdekt u allerlei interessante locaties.
Het bovenstaande kunt u combineren met Streetview, zodat u virtueel de mooiste wandelingen en ontdekkingstochten kunt maken en bijv. uw reis kunt voorbereiden.

Google Maps, Google Earth en Streetview vormen de inhoud van een interessante en leuke workshop.

Terug naar het overzicht pijl

Openbaar vervoer apps

OV Aan de hand van de GVB app en de NS Reisplanner Xtra app leren wij u uw reis met het openbaar vervoer te plannen. Ook geven wij u tips voor het vinden van uw route met de Google Maps app.

Tijdens deze praktische workshop gaan we samen oefenen met deze apps op uw eigen smartphone of tablet.

Binnen de GVB app leert u:

Binnen de NS Reisplanner Xtra app leert u:

Binnen de Google Maps app leert u:

Ook Google Maps kent een OV-routeplanner; die gaan we uitproberen tijdens de workshop.

Terug naar het overzicht pijl

Opslag in de cloud

Cloud In een tijd waarin iedereen met computer, laptop, smartphone en tablet voortdurend online is worden ook de mogelijkheden om gegevens (foto's, documenten) op te slaan steeds meer uitgebreid.
Een van die mogelijkheden is opslaan in de cloud (via internet op computersystemen ver weg).

Alle grote internetbedrijven bieden opslag in de cloud aan: Microsoft met OneDrive, Google met Google Drive, Apple met iCloud en Dropbox als onafhankelijke leverancier.
In deze workshop vergelijken we de verschillende mogelijkheden en kijken we naar de kosten ervan.

Terug naar het overzicht pijl

Digitale nalatenschap

Scannen Ons leven is de afgelopen twintig jaar steeds digitaler geworden. We zijn op tal van gebieden online actief.
Iedereen zorgt er natuurlijk voor dat al zijn of haar online gegevens goed zijn beveiligd. Met wachtwoorden die lastig te raden of kraken zijn, en die niemand kent.
Maar als iemand komt te overlijden zijn die goed beveiligde accounts voor niemand toegankelijk.

Sander van der Meer ondersteunt, met zijn bedrijf i-Finish, nabestaanden die graag toegang willen hebben tot de digitale erfenis van een overledene. In een levendige presentatie worden o.a. recente voorbeelden, praktische tips en wet- en regelgeving met u gedeeld.

Deze presentatie wordt georganiseerd in samenwerking met het Huis van de Wijk

Terug naar het overzicht pijl