Cursussen

Cursussen

Cursusoverzicht

Hieronder treft u een overzicht aan van onze cursussen voor het najaar van 2019. In dit overzicht kunt u op een regel klikken om naar de cursusdetails te springen. Of u kunt gewoon naar beneden bladeren om de details van alle cursussen te zien.

Starten met Windows 10

Starten met de iPad

Starten met de MacBook

Werken met de verkenner

Foto's maken, bewerken en delen

Fotoboek maken

E-health: uw gezondheid verbeteren

Podcasts luisteren

Starten met Windows 10

Windows 10

Alle Windows computers en laptops richten zich in de toekomst volledig op Windows 10. De ondersteuning voor bijv. Windows 7 wordt gestopt. Alle reden om uzelf vertrouwd te maken met dit besturingssysteem van Microsoft.

Tijdens de cursus leert u uzelf thuis te voelen en te werken in het besturingssysteem van Microsoft. U leert om te gaan met diverse schermonderdelen, zoals het startmenu, tegels en de taakbalk waarmee u het uiterlijk van uw computer naar uw eigen hand kunt zetten.
U leert te mailen met het nieuwe mailprogramma en te surfen op internet met de nieuwe browser Edge.

U gaat ook werken met verschillende apps en u gebruikt de Windows Store om zelf apps aan uw computer toe te voegen.
Met behulp van de verkenner krijgt u inzicht in de mappen en bestanden op uw computer en maakt u een begin met het organiseren van uw digitale gegevens zoals documenten en foto's.

Verder maakt u kennis met instellingen, met name op het gebied van privacy en veiligheid.

Hebt u zelf een laptop met Windows 10 dan kunt u die tijdens de cursus gebruiken. Zo niet, dan kunt u een laptop van ons lenen.

Terug naar het overzicht pijl

Starten met de iPad

iPad Veel mensen kiezen ervoor om in het dagelijks leven een iPad van Apple te gebruiken. Er komen steeds nieuwe modellen uit en, belangrijk, de iPad wordt goedkoper.

Met de iPad kunt u o.a. internetten, e-mailen, foto's maken en bekijken, muziek luisteren, boeken lezen en spelletjes spelen. En dat alles vanaf de bank.
Het is een makkelijk te bedienen apparaat, dat bovendien licht in gewicht is.

U leert in deze cursus uw eigen iPad goed te bedienen en maakt kennis met de belangrijkste toepassingen. Voorbeelden van onderwerpen die de revue passeren zijn:

Terug naar het overzicht pijl

Starten met de MacBook

iPad Steeds meer mensen kiezen voor een MacBook van Apple in plaats van een Windows-computer. Een belangrijke reden kan zijn dat een MacBook heel goed samenwerkt met andere Apple-producten zoals de iPhone, iPad en Apple-watch.
Ook de tijd dat Apple updates voor uw MacBook garandeert kan een reden zijn: de nieuwste versie van het besturingssysteem die in september 2019 uitkomt kan gewoon op een 7 jaar oude MacBook geïnstalleerd worden.

In deze cursus leert u om te gaan met het besturingssysteem van een MacBook (macOS). U leert het uiterlijk aan te passen aan uw persoonlijke voorkeuren, door het bestandssysteem te navigeren en programma’s te starten. U maakt een korte kennismaking met tekstverwerking, u leert internetten via Safari, e-mailen en het onderhouden en veilig houden van uw MacBook.

Omdat Seniorweb Amsterdam-Zuid geen Mac-computers bezit kunt u deze cursus alleen volgen met uw eigen MacBook die u dient mee te nemen naar de cursus.
De cursus behandelt de versie Mojave / High Sierra van het besturingssysteem. Andere versies van het besturingssysteem zullen hier en daar afwijken, maar dat is geen belemmering om deze cursus te volgen.

Terug naar het overzicht pijl

Werken met de verkenner

Orde op uw computer

Als u werkt met Windows 10 slaat u op uw computer veel belangrijke gegevens op, zoals documenten, foto's, muziek, filmpjes, e-mails enz. De hoeveelheid gegevens wordt in de loop van de tijd steeds groter en het wordt belangrijker om al uw bestanden terug te kunnen vinden en te beveiligen tegen verlies.

In deze cursus leert u om bestanden goed te bewaren, te archiveren en daarmee snel terug te vinden. Windows 10 kent daarvoor het gereedschap de Verkenner en daarmee gaan we in deze cursus werken.

Terug naar het overzicht pijl

Foto's maken, bewerken en delen met smartphone en tablet

Foto's maken

Foto’s maken met de smartphone (en tablet) is makkelijk. U hebt er vast al veel gemaakt. Maar gebeurt het u wel eens dat u thuis de foto’s terugkijkt en denkt “dat had beter gekund”?

We beginnen deze cursus met een aantal tips om betere, mooiere en scherpere foto’s te maken. Ook leert u meer mogelijkheden te halen uit de camera van uw smartphone of tablet. U gaat dit alles meteen in het leslokaal in de praktijk brengen, want dit is een echte “doe”-cursus.

Het maken van foto’s is slechts een eerste stap. We gaan namelijk ook apps gebruiken waarmee u op de smartphone of tablet de foto’s kunt bewerken. Zo kunt u de belichting verbeteren, kleuren helderder maken, portretfoto’s aanpassen en nog veel meer.

En als u eenmaal een mooie foto of een mooie verzameling foto’s hebt, wilt u die natuurlijk zo bewaren dat u er altijd bij kunt – thuis, onderweg, met smartphone, tablet en zo nodig de pc. Tijdens de cursus leert u ook online albums te maken en gaat u oefenen met het delen van foto’s en albums met anderen.

Voor deelname aan deze cursus dient u in het bezit te zijn van een smartphone of een tablet (Android of iOS). U gaat daarmee tijdens de cursus aan de slag en zult versteld staan van de mogelijkheden die uw mobiele apparaat biedt.

Terug naar het overzicht pijl

Fotoboek maken

We maken met z’n allen ontzettend veel foto’s, terwijl we ze bijna nooit meer bekijken. Of we scrollen eeuwig op onze smartphones op zoek naar die ene bijzondere foto.

Fotoboek Is het niet veel leuker om de echt dierbare foto’s bij elkaar te hebben in een boek dat je kunt vasthouden? En vol trots kunt laten zien! Bovendien is een zelfgemaakt fotoboek een mooi en persoonlijk (verjaardags)cadeau om weg te geven.

In deze zeer praktische cursus leert u stap voor stap hoe u een fotoboek maakt met de software van Albelli. Aan het eind van de cursus hoeft u alleen nog maar op de knop Bestellen te drukken. Doet u mee?

Het is handig als u uw eigen laptop (Windows of Mac) meeneemt en foto’s in mapjes kunt plaatsen. Deze cursus is een mooie aansluiting op de hierboven genoemde cursus "Foto's maken, bewerken en delen met smartphone en tablet".

Terug naar het overzicht pijl

E-health: uw gezondheid verbeteren met smartphone en tablet

E-health

Hebt u al gehoord van e-health? Net als e-mail en e-books een Engelse term die thuishoort in de moderne digitale tijd. E-health betreft het gebruik van apps om uw gezondheid in de gaten te houden en te verbeteren.

Voor deze cursus hebben wij de beste Nederlandstalige gezondheidsapps geselecteerd op de volgende gebieden:

Tijdens de cursus krijgt u demonstraties en uitleg over de apps en gaat u er op uw eigen smartphone of tablet (Android of iOS) mee aan de slag.
Zoals u ziet zijn de smartphone en tablet niet alleen leuk en handig - ze kunnen ook de kwaliteit van het leven bevorderen.

Terug naar het overzicht pijl

Podcasts luisteren met smartphone en tablet

Hoorspelen

Podcasts zijn verhalen, gesprekken en gesproken informatie waar u via internet gratis naar kunt luisteren. Ze gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen, bijv. podcasts van het Rijksmuseum over kunst, van Albert Heijn over voeding, van de NS over reizen met de trein, van uitgevers over boeken, van Amsterdam over de Noord-Zuidlijn, van de VPRO met documentaires, van Avrotros met hoorspelen, van mensen zoals wij met waargebeurde verhalen en nog heel veel meer.
En als u bijv. uw Engels, Italiaans of Japans wilt bijhouden, dan luistert u gewoon naar podcasts in die talen.

In deze cursus leert u diverse podcasts te vinden en ernaar te luisteren met uw eigen smartphone of tablet (Android of iOS). U gaat ook een speciale app gebruiken om uw favoriete podcasts te verzamelen. Die kunt u dan bewaren op uw smartphone of tablet, zodat u er altijd en overal naar kunt luisteren, ook op plaatsen waar u geen internetverbinding hebt.

Terug naar het overzicht pijl